

INDIAN SCHOOL AL WADI AL KABIR ASSESSMENT 1 ENGLISH CORE (Code: 301)

SET I1

Class: XII Time: 3 Hours
Date: 17/09/2023 Max. Marks: 80

General Instructions-

This question paper is divided into three Sections.

Section A: Reading – 20 MARKS

Section B: Writing Skills - 20 MARKS

Section C: Literature - 40 MARKS

Separate instructions are given with each section and question, wherever necessary. Read

these instructions carefully and follow them faithfully.

Do not exceed the word limit while answering the questions

SECTION A - READING - 20 MARKS

I. Read the passage given below.

- 1. It was 200 years ago that a French doctor when examining a female patient rolled up sheets of paper and placed them to her heart instead of pitting his ear to her chest. This single act gave birth to that universal marker of medical practice, the stethoscope. Over two centuries this device has travelled wide, and is now seen in S&M shops, toy stores, medical exam rooms. Unfortunately, on its two hundredth birthday, instead of celebration there's talk of dispatching the stethoscope to the morgue. Last week, Jagat Narula, a cardiologist, provocatively claimed: 'The stethoscope is dead.'
- 2. In 2014, India-born 15-year-old Suman Mulumudi invented the Steth 10 in Seattle. He is one among several who have come up with alternatives to the regular stethoscope. His invention essentially records heart and lung sounds and converts them into a spectrogram which can be annotated in an iPhone that amplifies and stores for future reference. The device is in the market. Besides this, there are other choices in the market. Others have cited a portable ultrasound machine as a possible successor. An FDA approved digital stethoscope that records the sounds of a patient's heart and transmits them into an app is also around. The chip stored in the cloud can be transferred for a second opinion anywhere in the world. Some stethoscope apps play doctor and deliver snap diagnosis by applying algorithms to match the patient's recordings with a reprogrammed index of common sounds detected for listening to internal sounds of the body.
- 3. The gains, experts say, are greater diagnostic accuracy, real-time results and streamlined treatment that saves the patient time and money by eliminating superfluous tests and medication. But not all Indian doctors are convinced about it. Dr Vinita Arora maintains that technology is what you tell technology. Good history taking and listening to a patient can never be substituted. If the machine misses even one sign the diagnosis could be incorrect. According to Dr. CT Deshmukh, ninety per cent of doctors can't do without a stetho, but some others point out stethos stand-ins will not penetrate the Indian market until new

digital devices are introduced to students right at medical school. According to Dr Neelesh Bhandari, when you go to techno conferences you realize that stethoscopes are going out because apps and mobile devices are more accurate and tell you more.' For manufacturers of steel stethoscopes their devices are a bargain at Rs. 500 to Rs. 2000. Even though electronic stethoscopes have been available for several years you will seldom come across them in use.

- 4. The economics of operating the next gen stethoscope may prove a hurdle in India. Logistically the steep imbalance between doctor-patient ratio – 6 doctors to every 10,000 people could suppose that quicker, more efficient tools with tele-medicine capabilities would have sped up diagnosis. But then again 80% of the population is treated in rural India where steady electricity is a luxury.
- 5. This is why other doctors feel that it is not yet time for the stethoscope to exit although they believe that will undoubtedly come. For the present the convention is suggestive of the doctor's authority because when a patient sees an individual with a stethoscope they feel reassured that they are in capable hands and feel on the way to recovery. Moreover, if you take away the symbol you take away the placebo effect of the doctor.
- 6. Finally it is worthwhile to remember that a conventional stetho may not relay messages but it has always had a processor- between the ear tips.

1.1 On the basis of your understanding of the above passage, complete the	e statements given below
with the help of options that follow:	

1.1 On the basis of your understanding of the above passage, complete the statemen with the help of options that follow:(a) The French doctor examining a woman patient
(i) rolled up his sleeve
(ii) rolled up sheets of paper (iii) placed a paper to his ear
(iv) invented the stethoscope
(b) The stethoscope can now be seen in
(iii) medical examination rooms and toy shops (iv) book stores and hospitals
 (c) The digital stethoscope records the patient's heartbeat and
(iv) stores it in an app
(d) In rural India, steady electricity is still considered to be a
(ii) luxury
(iii) history

(iv) demand

1.2 Answer the following.

(a) At medical conferences stethoscopes are becoming outdated because apps and mobile devices are more
(b) The sentence, "The stethoscope is dead", was given by
(c) The type of stethoscope that records the sounds of a patient's heart and transmits it into an app is

(d) A patient feels when he sees a doctor with a stethoscope.

1.3 Find words from the passage which mean the opposite of the following:

- (a) external (para 2)
- (b) incorrectness (para 3)

II. Read the passage given below.

- 1. Much research has already been conducted on how nature-based tourism (NBT) operators in Antarctica and other locations play an increasingly important role in providing interpretation services and in mitigating negative environmental tourist impacts. However, despite widespread arguments that Antarctic tourism has the potential to enhance tourists' understanding of Antarctica and augment support of environmental conservation, industry-wide assumptions about these effects remain largely untested.
- 2. The present study attempts to evaluate the performance of NBT operators in Antarctica against the outcomes that it declares to produce. The operators chosen for the analysis included four Antarctica tour operators that provide ship-based cruises and one operator that provides expeditionary sea kayaking trips to the Antarctic Peninsula.
- 3. Prior to undertaking the study, the questionnaire was pilot tested on two Antarctic cruises during the 2001-2002 season. For the current study, three six-page, primarily multiple-choice questionnaires were used to investigate three outcome variables and the results were tabulated. (Table 1).

	Tab	le 1	
Variable	Pre-Antarctic Trip	Post-Antarctic Trip	After 3 Months
Knowledge of Antarctic	59.7	74.1	72.6
Environmental Behaviours	60.5	70.8	63.7
Attitudes towards management of Antarctica	88.7	88.0	90.1

4. Post-visitation respondents were asked their opinion on statements pertaining to visitor guidelines and their behaviours. 84% agreed that they were satisfied with the behaviour of their fellow visitors toward wildlife. Conversely, 16% of them disagreed. 88% disagreed with the acceptability of taking a small stone as a souvenir from an Antarctic beach. 96% of them agreed that the guidelines learned on their Antarctic trip were useful for future trips into the natural world. Finally, 62% of these respondents agreed

that other Antarctic visitors often approach wildlife too closely.

5. The overall results from several questionnaires and surveys of the study, suggest that Antarctica tour operators have an opportunity to improve their outreach programmes so as to provide immediate and straightforward opportunities for tourists to alter and further develop their Antarctic ambassadorship behaviour.

Based on your understanding of the passage, answer the given questions. (1x10=10)

i. Rectify the following statement with reference to information in paragraph 1:

The positive contribution of NBT operators in lessening negative environmental tourist impacts in Antarcticafaces widespread arguments.

- ii. Which industry does the writer refer to, in the phrase, _industry-wide assumptions'?
- iii. Fill the blank with the appropriate option.

The given study wishes to the performance of NBT.

- A. challenge
- B. contest
- C. publicize
- D. assess
- iv. Select the option that best describes the two statements given below.
- (1) The study questionnaire was pilot-tested.
- (2) The 2001-2002 season had two Antarctic cruises.
- A. Both (1) and (2) are true and (2) is the correct explanation of (1).
- B. Both (1) and (2) are true, but (2) is not the correct explanation of (1).
- C. (1) is true, but (2) is false.
- D. Both (1) and (2) are false.
- v. Select the option that displays the most likely question design, used in the current study.

(1)	(jj)	(iii)	(iv)
1. State an opinion	1. State an opinion	1. Choose an option	1. Choose the correct option.
2. Reflect on what worked best	2. Reflect on what worked best	2. Reflect on what worked best	2. Choose the correct option.
3. Choose the correct option	3. How many?	3. Choose an option	3. Choose the correct option.
4. Choose the correct option	4. Did you?	4. Didyou?	4. Choose the correct option.
5. Choose the correct option	5. Explain	5. Explain	5. Choose the correct option.
6. Choose the correct option	6. Describe	6. Describe	6. Choose the correct option.

- A. Option (i)
- B. Option (ii)
- C. Option (iii)
- D. Option (iv)
- vi. Substantiate the following, with reference to Table 1.

The Antarctica NBT operations have the potential to educate tourists about Antarctica.

- vii. Summarize what Table 1 reveals about the environmental behavioural intentions of the tourists. (Any one)
- viii. Select the option that best describes the two statements given below.

- (1) Less than 30% respondents do not agree with the behaviour of their fellow visitors regarding their approachto wildlife.
- (2) Around 60% respondents stated that other visitors/tourists approached wildlife closely.
- A. Both (1) and (2) can be deduced from the given information.
- B. Both (1) and (2) have the response to the same question.
- C. Both (1) and (2) are explicitly stated in the text.
- D. Both (1) and (2) are false.
- ix. Select the option that DOES NOT display the quality of an Antarctic Ambassador tourist.
- A. Has a passion for and knowledge of Antarctica.
- B. Is committed to defending and advancing Antarctic values.
- C. Is involved in sincere promotion of Antarctic tours.
- D. Has sustained acceptance of the rules for environmental behaviours.
- **x.** After which line, in the text would the given information be appropriately placed?

The mean age of all final study subjects was 51.4. Only 7.4% had previously participated in an Antarctic tour.

- A. However, despite widespread... (paragraph 1)
- B. The operators chosen for ... (paragraph 2)
- C. Prior to the undertaking... (paragraph 3)
- D. For the current study... (paragraph 3)

SECTION B – WRITING SKILLS (20 MARKS)

(All the names and addresses used in the questions are fictitious. Resemblance, if any, is purely coincidental.)

III. Attempt ANY ONE from A and B given below. 5x1=5

A. You are Sports Secretary of Ambedkar Public School, Udaipur. Draft a notice in not more than 50 words for your school notice board asking the students to give their names for participation in various events to be held on the Annual Sports Day of your school. Invent the details of the events. Sign as Lalit/Lalita

OR

B. You are Arun/ Arunima, the Secretary, Taj Apartments, Hosur, Bangalore. Write a notice in about 50 words, to inform the residents about a vaccine awareness camp organized by the Lion's Club. Include relevant details and urge the residents to support this initiative.

IV. Attempt ANY ONE from A and B given below. 5x1=5

A. You are a student of Tagore Public School, Pune. The school is holding its Annual Sports Day on Saturday, the 15th November, 20XX from 4 pm onwards. The Sports Minister Mr Amit Sharma has consented to be the chief guest. Design an invitation card to be sent to the parents and other invitees. Do not exceed 50 words.

B. You are Ram Gopal. The wedding of your elder sister Reena is going to be held on the 15th October, 20XX at Taj Residency, Cochin. Write out an informal invitation to your friend Shyam requesting him to attend the function.

V. Attempt ANY ONE from A and B given below. 5x1=5

A . There is a growing realization that reading as a skill is fast disappearing. Write a letter to the editor of The Times of India in about 120 -150 words expressing your views on the benefits of reading and how reading as a skill should be encouraged in schools. You are Salma/Salim, a concerned parent.

OR

B. You are Shanti Lal, a senior executive of Second Chance, a geriatric*-care organization providing the services of caregivers, to old-age homes. Write a letter to the editor of a national daily in about 120 to 150 words, highlighting the importance of caregivers. Share your suggestions on why caregiving ought to be promoted, in current times, as a career choice. Also, mention the need for an increase in training institutes, to impart the much-needed guidance to support this venture. (*geriatric – relating to old people)

VI. Attempt ANY ONE from A and B given below. 5x1=5

A. We often find that twenty four hours in a day is less to get all our works completed. We wish for an extra hour to complete our tasks. Though time is not in our hands, time management is. You can opt for either one of the two things- take the work to the next day or improve your time management skills. Understanding the significance of time optimisation skills and the need to support student community with some valuable tips, you decide to write an article for your school magazine. As Samyan, write the article in about 120-150 words.

OR

B. Increase in the number of vehicles causes pollution and traffic jams. Write an article in 150-200 words for 'The Indian Express', Bangalore, highlighting the urgent need to solve these man-made problems, giving suitable suggestions. You are Madhav/Madhuri

SECTION C: LITERATURE (40 marks)

VII. Read the given extracts and answer the questions for ANY ONE of the two, given. 6x 1=6 marks

- (A) "It would be an exotic moment without rush, without engines, we would all be together in a sudden strangeness..."
- (i) What does 'it' refer to?
- (a) travelling in the train
- (b) spending time together
- (c) moment of silence

(d) without rush
(ii) Complete the analogy correctly. DO NOT repeat the used example. Without rush, without engines: repetition:: Sudden strangeness:
(iii) Identify the phrase from the extract which suggests 'no hustle and bustle'.
(iv) Who is 'we' referred to?(a) all human beings(b) fishermen and salt gatherer(c) people who create war(d) poets who write poems
 (v) On the basis of the extract, choose the correct option with reference to I and II. I. There is an urgent need for mankind to introspect and live in harmony. II. We should put an end to all destructive activities. (a) I is true but II is false (b) II is true but I is false (c) Both I and II are true (d) Both I and II are false
(vi) The poem is written in (a) Enclosed rhyme (b) Free Verse (c) Sonnet (d) Couplet rhyme OR
(B). "home to Cochin last Friday morning, I saw my mother, beside me, doze, open mouthed, her face ashen like that of a corpse and realised with pain that she thought away, and looked but soon put that thought away, and looked out at young Trees sprinting, the merry children spilling out of their homes,"
 (i) The thought of mother's old age and lack of energy is the depiction of (a) bonding of mother with poet's family members (b) sickness and ill-health due to stress (c) memory of fun and joy of youth (d) poet's helplessness at mother aging
(ii) Choose the option that displays the same poetic device as used in the extract.(a) deafening silence(b) swaying softly and slowly

(c) pitter-patter rain (d) as white as snow
(iii) What does the phrase 'realise with pain' indicate?
(a) guilt (b) anguish (c) wounded
(d) revelation (iv) The poet describes her mother as
I. old II. wise
III. quick IV. weak V. strong
Choose the most appropriate option: (a) I and IV
(b) II and V (c) III and IV
(d) I and V (v) On seeing her mother dozing, open mouthed, the poet felt
(vi) The merry children symbolise all of the following except- (a) freedom and energy
(b) playfulness and cheerfulness(c) vigour and health(d) maturity and innocence
VIII. Read the given extracts and answer the questions for ANY ONE of the two, given. 4x1=4marks
(A) To make sure, I walked over to a newsboy and glanced at the stack of papers at his feet. It was The World, and The World hasn't been published for years. The lead story said something about President Cleveland. I've found that front page since, in the Public Library files, and it was printed June 11, 1894.
(i) The narrator saw the Third Level as(a) he wished to visit Galesburg
(b) he wanted meet his friends(c) he took a break from office(d) a result of stress and anxiety
(ii) Answer in one word: 'The World' is the name of a that the narrator glanced at.
(iii) Complete the sentence: The significance of the year 1894 was
(iv) The phrase 'Lead Story' means (a) story about VIPs (b) story about the President

(c) news given greatest prominence(d) news read by a prominent actor
OR
(B) It's like walking into a giant ping-pong ball devoid of any human markers — no trees, billboards, buildings. You lose all earthly sense of perspective and time here. The visual scale ranges from the microscopic to the mighty: midges and mites to blue whales and icebergs as big as countries (the largest recorded was the size of Belgium). Days go on and on and on in surreal 24-hour austral summer light, and a ubiquitous silence, interrupted only by the occasional avalanche or calving ice sheet, consecrates the place. (<i>Journey to the End of the Earth</i>)
(i) The writer draws a similarity between Antarctica and a giant ping pong ball, based on the
(a) transparency of the surface (b) colour white (c) ability to reflect the sunlight (d) rotund physical features
(ii) State, in one word, what the author might be feeling, based on the given sentence. You lose all earthly sense of perspective and time here.
(iii) The author describes the 'visual scale' by referring to it as 'from the microscopic to the mighty'. What is the most likely purpose of the author in placing a size reference on one end of the description of the scale and a strength reference on the other?
(iv) Why is Antarctica pristine?(a) Due to presence of ice(b) Because of the frequent avalanches(c) Because of non-existence of humans(d) Due to melting of glaciers
IX. Read the given extracts and answer the questions for ANY ONE of the two, given: $6 \times 1 = 6$
marks (A) The ironmaster assumed that he felt embarrassed because of his miserable clothing. "Please don't think that I have such a fine home that you cannot show yourself there. He said "Elizabeth is dead, as you may already have heard. My boys are abroad, and there is no one at home except my oldest daughter and myself. We were just saying that it was too bad we didn't have any company for Christmas. Now come along with me and help us make the Christmas food disappear a little faster". But the stranger said no, and no, and again no, and the ironmaster saw that he must give in.
(i) The ironmaster mistook the rattrap peddler for
(a) an old employee at the iron works(b) an old regimental comrade(c) an old relative of his wife(d) an old and sick crofter
(ii) Select the option that completes the given sentence appropriately. The iron master assumed that the peddler did not want to come to his home because

(a) the peddler had something to hide.(b) the peddler had a shabby appearance.(c) the peddler feared his secret would be out.(d) he lived alone with his daughter.
(iii) The peddler's refusal to accompany the ironmaster made the ironmaster (a) angry (b) more stubborn (c) feel humiliated (d) accept defeat
 (iv) On the basis of the extract, choose the correct option with reference to the two statements given below. I. The ironmaster has a very expensive home. II. The ironmaster looked forward to company at Christmas. (a) I can be inferred from the extract but II cannot. (b) I cannot be inferred from the extract but II can. (c) I is true but II is false. (d) II is the reason for I.
(v) Select the suitable word from the extract to complete the following analogy. dead: alive:: appear:
(vi) Identify the textual clue that allows the reader to infer that the ironmaster is sympathetic towards the peddler. OR
(B) The next I remember I was lying on my stomach beside the pool, Vomiting. The chap that threw me in was saying, "But I was only fooling." Someone said, "The kid nearly died. Be all right now. Let's carry him to the locker room." Several hours later, I walked home. I was weak and trembling. I shook and cried when I lay on my bed. I couldn't eat that night. For days a haunting fear was in my heart. The slightest exertion upset me, making me wobbly in the knees and sick to my stomach. I never went back to the pool. I feared water. I avoided it whenever I could.
 (i) With reference to the extract, Douglas was vomiting because (a) he had got severe food poisoning. (b) he had just been rescued from nearly drowning in the pool. (c) he was frightened when he saw the big man. (d) he had gone for a swim on an empty stomach.
(ii) Rewrite the sentence by replacing the underlined phrase with its inference. For days a <u>haunting fear</u> was in my heart.
 (iii) On the basis of the extract, choose the correct option with reference to the two statements given below: I. The boy did not know how to swim. II. The boy took a long time to recover from his fear. (a) I can be inferred from the extract but II cannot. (b) I cannot be inferred from the extract but II can. (c) I is true but II is false. (d) Both I and II are true.

*

- (iv) Identify the textual clue that allows the reader to infer that the chap threw the boy into the pool just for fun (clue: a phrase)
- (v) The misadventure at the Y M C A pool happened when
- (a) Douglas was accompanied by friends
- (b) Douglas was with his father
- (c) Douglas was alone there
- (d) Douglas was accompanied by mother
- (vi) Replace the underlined word with its synonym from the extract.

The boy felt <u>unsteady</u> in the knees.

X. Answer ANY FIVE of the following six questions, in about 40-50 words: 5 X 2=10 marks

- i. What were Douglas's initial thoughts when he was pushed into the pool?
- ii. Suggest some instances given in the text that might raise a question about M. Hamel's "faithful service" as a teacher.?
- iii. What does Anees Jung mean by the expression 'children becoming partners in survival'? (Lost Spring)
- iv. How does nature contribute to our good health? (A Thing of Beauty)
- v. 'There can be life under apparent stillness'. Explain. (Keeping Quiet)
- vi. Despite his philosophical insights, the vagabond fails to resist temptations. What would you attribute this to? Explain with reference to any instance from the text.

XI. Answer ANY TWO of the following three questions, in about 40-50 words: $2 \times 2 = 4$ marks

- i. In what way did the death of the Tiger King bring shame to his name?
- ii. What did Charley find in his collection of first day covers?
- iii. Take care of the small things and the big things will fall into place.' Discuss with reference to the lesson.

XII. Answer ANY ONE of the following two questions, in about 120-150 words: 5x1=5marks

- i. Both the crofter & Edla Wilmanson were kind towards the peddler. But the peddler's attitude towards the both was a mismatch. Why do you think Edla was more persuasive than the crofter in the transformation of the peddler? Make a comparative answer with instances from the text.
- ii. Explain the societal problem in which the bangle makers of Firozabad are caught in Anees Jung's 'Lost Spring'.

XIII. Answer ANY ONE of the following two questions, in about 120-150 words.5x1=5marks
i. How has human civilization impacted our environment? Comment with reference to the lesson "Journey to the End of the Earth".
ii. 'Tiger King' is the story of a leader who is whimsical and autocratic. Justify the above statement quoting evidences from the text.
